Ventilatie

Over ventileren in huis bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer in de woning op. En dat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Net als wijzelf moet ook een huis de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren is 24 uur per dag ventileren.

Waarom is ventileren belangrijk?
Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten ongeveer 10 liter vocht in een huis. Ook raakt de lucht vervuild door kookluchtjes, rook en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Ventilatie voert deze vochtige en vervuilde lucht af. In Nederland heeft echter ruim 1 op de 6 woningen te weinig ventilatie. Gevolg: vocht en schadelijke stoffen hopen zich op en de woning wordt een verzamelplaats voor schimmels en huismijt. Dat kan weer leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij kinderen, zoals benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Ventileren voorkomt dit. Laat daarom dag en nacht voldoende ramen en ventilatieroosters open. Let er wel op dat u inbrekers geen vrij spel geeft. Zorg dus ook voor uw eigen veiligheid door het plaatsen van anti-inbraakstangen, zodat u nooit alles hoeft af te sluiten.

Energiebesparing en ventileren, gaat dat wel samen?
Het klinkt tegenstrijdig: ventileer uw huis 24 uur per dag en verbruik tegelijkertijd zo min mogelijk energie. Toch is het een goed advies. Want door te ventileren voert u vocht af. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u goed ventileert, gebruikt u dus minder energie en dat scheelt in uw portemonnee. Ook kunt u maatregelen nemen die energie besparen en tegelijkertijd het binnenmilieu verbeteren. Denk aan het aanbrengen van dubbelglas - met ventilatievoorzieningen. Of bijvoorbeeld het isoleren van spouwmuren, daken en vloeren. Hierdoor verkleint u namelijk de kans op vocht en schimmel.

Mijn huis is goed geïsoleerd. Moet ik extra ventileren?
Voor bewoners van goed geïsoleerde en kierdichte huizen is ventileren extra belangrijk. Alle openingen zijn immers zo goed mogelijk gedicht, waardoor er minder lucht spontaan het huis binnenkomt. Er moeten dus elders ventilatievoorzieningen worden aangebracht. Let er vooral bij energiezuinige nieuwbouwhuizen op dat er voortdurend frisse lucht binnenkomt. Gebruik de aanwezige ventilatievoorzieningen op de juiste manier

Verder >>