Nieuws

Energielabel in 2013 niet meer te omzeilen


Datum: 23-12-2010

Huizenkopers en huurders moeten in de toekomst zeker kunnen zijn van een energielabel bij hun nieuwe woning. Dan weten ze tenminste of er nog extra energiebesparende maatregelen moeten worden genomen.
Zo'n label bestaat al wel en is zelfs verplicht, maar zit lang niet bij ieder huis dat van bewoner wisselt. Dat wil minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken nu grondig veranderen.

Als het aan hem ligt, is er over een jaar geen ontsnappen meer aan. Voor de koopmarkt geldt straks dat bij een huis zonder label geen eigendomsoverdracht kan plaatsvinden.

Huurders zijn bij een nieuw huurcontract een deel van de huur niet verschuldigd zolang de verhuurder de woning niet heeft gelabeld, zo heeft de bewindsman donderdag aan de Kamer laten weten.

Kwart

Eind vorig jaar was een kwart van de woningvoorraad voorzien van een label. De minister wil het nieuwe systeem uiterlijk op 1 januari 2013 in laten gaan. De maatregelen gaan ook gelden voor bedrijfspanden en kantoren. In advertenties voor deze gebouwen moet bovendien de klasse op het energielabel worden vermeld als er eerder al een label verstrekt is.


bron: ANP