Nieuws

Zonnepanelen op weg naar doorbraak


Datum: 04-02-2011

De wereldmarkt voor zonnepanelen groeit boven verwachting. De in 2010 geplaatste zonnepanelen hebben een totaal vermogen van circa 15.000 megawatt (MW), ruwweg vergelijkbaar met 10 kolencentrales, zo heeft Greenpeace berekend.


Het totale zonvermogen dat wereldwijd is geplaatst, komt hiermee op 40.000 MW. Deze nieuwe cijfers blijken uit de zesde editie van het Rapport Solar Generation van Greenpeace en EPIA (European Photovoltaic Industry Association), dat gisteren in Brussel is gelanceerd.
 De verwachting is dat de productie van zonnepanelen de komende tien jaar ruwweg vertienvoudigt. Dat heeft ook gevolgen voor de productiekosten; dankzij technologische ontwikkeling, efficiŽntere productie en grootschalige toepassing is het maken van de panelen een stuk goedkoper geworden. Zo zijn de produktiekosten van zonnepanelen dit moment drie keer zo laag als in 2005. Europa is met 70% wereldwijd de marktleider, met Duitsland en Spanje als aanjagers. Nederland blijft hopeloos achter bij deze internationale marktontwikkeling.
bron: DuurzameEnergie Thuis