CV-installatie

Eén op de drie woningen wordt nog verwarmd door een oude CV-ketel. Een oude CV-ketel kan onnodig veel energie gebruiken. Het kan dan slimmer zijn om hem te vervangen door een zuiniger type, zelfs als hij het nog doet. Het is even investeren, maar dat verdient u terug door de lagere energierekening. Maar let op, want te vroeg vervangen is weer zonde van de investering en de moeite.

Of het verstandig is uw huidige ketel te vervangen kunt u zelf bepalen op www.verwarmingswijzer.nl een site van mileucentraal en VROM

zonneboiler

De helft van uw energiekosten voor warm water kunt u besparen met een zonneboiler. Een zonneboiler voorkomt veel CO2-uitstoot. De installatie kost wel behoorlijk wat, maar de landelijke subsidieregeling die in voor 2009 van start is gegaan, maakt het een stuk aantrekkelijker.

Een zonneboiler levert warm water voor de keuken en de badkamer. Een zonneboilercombi verwarmt daarnaast ook het huis. In totaal zijn er vier typen - elk is even duurzaam. Want zonlicht raakt nooit op en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij.

Welk type zonneboiler voor u geschikt is, hangt af van het aantal personen in uw huishouden, de hoeveelheid warm water die uw dagelijks gebruikt, en de beschikbare ruimte voor een voorraadvat. Een gezin bespaart met een zonneboiler gemiddeld 45 procent op gasverbruik voor waterverwarming.

Een zonnecollector op het dak haalt warmte uit zonlicht en warmt daarmee kraanwater op in de boiler. Als het water onvoldoende is opgewarmd, dan stookt een naverwarmer bij. Een standaard zonneboiler heeft een collector van 2,8 m2.

Verder >>