Beglazing

Indien u nog een woning heeft of gaat kopen waar gedeeltelijk enkel glas in voorkomt, dan is het een prima gelegenheid bij renovatie dit glas te vervangen voor andere glassoorten.

Er zijn verschillende soorten dubbel glas op de markt met verschillende isolatiewaarden. U heeft de keus uit gewoon dubbel glas, HR glas, HR+ glas en HR++ glas. HR betekent Hoog Rendement. Hoe meer plusjes achter HR, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte uw woning verliest. HR++ glas heeft de sterkst isolerende werking en levert de hoogste energiebesparing op. Dubbele beglazing verhoogt bovendien het wooncomfort en werkt inbraakwerend.

HR++-glas bespaart gemiddeld 30 m3 gas per m2 per jaar. Daardoor wordt ongeveer 53,4 kg CO2 minder per jaar uitgestoten dan bij het gebruik van enkel glas. De werkelijke besparing hangt onder andere af van is de locatie van het glas (in verwarmde of onverwarmde ruimtes, op het noorden of zuiden), de grootte van de ramen, de warmtebehoefte van de bewoners. De U-waarde geeft de warmtegeleiding van het glas aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte verloren gaat. Bij onderstaande berekening van de CO2-reductie is uitgegaan van een gemiddeld glasoppervlak van 20 m2 per woning.

Ervan uitgaande dat een gemiddelde woning ongeveer 20 m2 glas heeft, zal het gebruik van HR++-glas ongeveer 600 m3 gas per jaar besparen in vergelijking met enkel glas. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het stookgedrag en het glasoppervlak. Dit is 200 m3 per jaar meer dan bij gewoon dubbel glas. Bij een gasprijs van 0,67 euro per m3, bespaart HR++-glas 400 euro per jaar in vergelijking met enkel glas.